E551, Oxid kremičitý
Protihrudkujúci a okysľujúci prostriedok. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: bezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie
Popis a účinky E551, Oxid kremičitý
Oxid kremičitý (E551) sa bežne vyskytuje v príroda ako piesok alebo kremeň a vyrába sa ich mletím na jemné čiastky, ktoré sa potom varia s kyselinou chlorovodíkovou a vzniká hygroskopický gel. Výborne pohlcuje vodu a pritom stále zostáva sypký, teda je tzv. hygroskopický. Zabraňuje tomu, aby výrobek zvlhol a stal sa nepoužitelným.
Používa sa v kypriacom prášku, sušených smotanách do kávy a podobných sypkých nahrážkach mlieka a smotany, ďalej v kakau, strúhanom syre, sušenej zelenine, v sypkom korení, ... Absorbuje tu vodu a bráni zvlhnutiu výrobku. Môžeme ho nájsť aj v niektorých alkoholických nápojoch ako je pivo a víno. V chipsoch a keksoch funguje ako nosič arómy. Smie sa používať ako protispékavá (protihrudkujúca) látka u suchých práškovitých výrobkov (cukor, korenie, jedlá soľ, náhražky soli), u tabletovaných potravín, plátkových tvrdých a tavených syrov. V obmedzenom množstve sa môže používať aj v detskej výžive.
U tejto prídavnej látky nie sú známe žiadne nepriaznivé zdravotné účinky.
E551, Oxid kremičitý je zaradené v kategorií protihrudkujúce látky.
Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E551
Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19

Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?

Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla

Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Najčítanejšie články
Plesňové a kvasinkové infekcieĽanovo-proteínová liečebná diéta
Delená strava
Stravovanie podľa krvných skupín
Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
Detoxikácia čreva
Psychosomatika - výpoveď duše telom
Chia semienka
Aké oleje používať
Zoznamy
Zoznam potravinových prísad "éčok"Zoznam nebezpečných "éčok"
Zoznam alternatívnych terapií