Sacharid v slovníku alternatívnej medicíny

Sacharid je cukor, zdroj energie.

Kategória: nezaradené



Súvisiace články:

Základné rozdelenie potravín - ako lepšie pochopiť stravovacie systémy

V súčasnosti existuje mnoho stravovacích systémov, ale neexistuje žiaden univerzálny systém stravovania vhodný pre každého bez rozdielu. To, čo je zdravé pre jedného, môže druhému škodiť. Hlavnými dôvodmi sú rozdielna genetická informácia, rozdielny metabolizmus, rozdielna fyzická aktivita atď. Aby sme si mohli správne vybrať to, čo nám … Celý článok - Základné rozdelenie potravín - ako lepšie pochopiť stravovacie systémy

Všetko o cukroch (sacharidoch) a prečo sa nich stávame závislí?

Cukry patria do skupiny sacharidov (glycidov, uhľohydrátov, karbohydrátov) a predstavujú skupinu chemických látok zložených z uhlíka, kyslíka a vodíka. Sacharidy zahŕňajú okrem cukrov aj škroby, glykogén, dextriny a celulózu. Zaisťujú bunkám hlavný zdroj energie, sú preto pre naše telo nepostrádateľné. Nájdeme ich napríklad v týchto potravinách: ovocie, … Celý článok - Všetko o cukroch (sacharidoch) a prečo sa nich stávame závislí?

Prečo je dôležitý glykemický index ?

Glykemický index (GI) je indikátor, ktorý vyjadruje postavenie potraviny na stupnici od 0 do 100 podľa toho, ako rýchlo sa cukor v potravine vstrebáva a ako rýchlo ovplyvňuje hladinu glukózy v krvi. Základná referenčná látka glukóza (krvný cukor) má hodnotu 100 a do krvi sa dostáva veľmi … Celý článok - Prečo je dôležitý glykemický index ?

"Dobré" a "zlé" tuky, trans-tuky a nízkotučný trend (nie je tuk ako tuk)

V dôsledku veľkej propagácie nízkotučných produktov mnoho ľudí považuje všetky tuky za zdraviu škodlivé. A to nie je pravda. Tuky sú však vo všeobecnosti najcennejším zdrojom energie a veľmi dôležitou zložkou potravy. Preto chceme vysvetliť, čo sú tuky, "dobré" a "zlé" tuky a takziež trans-tuky. Tuky (lipidy) … Celý článok - "Dobré" a "zlé" tuky, trans-tuky a nízkotučný trend (nie je tuk ako tuk)

Aké oleje používať na bezpečné vyprážanie a pečenie

Univerzálny olej, ktorý by bol tepelne odolný (bod prepálenia minimálne 200°C), bez akýchkoľvek škodlivých látok, ktoré vznikajú pre vysokých teplotách, zdravý a ešte aj neutrálnej chuti a vône, neexistuje. Pritom platí, že čím viac je tuk nasýtený, tým ťažšie ho organizmus spracuje a ľahšie sa ukladá v … Celý článok - Aké oleje používať na bezpečné vyprážanie a pečenie

Existuje "dobrý" a "zlý" cholesterol?

Cholesterol je látka tukovej povahy, ktorá sa normálne vyskytuje v ľudskom tele, je prirodzenou súčasťou buniek ľudského tela a je prenášaná krvným obehom.   Cholesterol si organizmus vytvára buď sám, alebo je vstrebávaný z jedla. Nájdeme ho v potravinách živočíšneho pôvodu, hlavne v žĺtkoch, vo vnútornostiach, v niektorých … Celý článok - Existuje "dobrý" a "zlý" cholesterol?

Delená strava = lepšie trávenie, chudnutie aj detoxikácia

Delená strava je komplexný stravovací systém, ktorý nemá presne vymedzené podmienky čo jesť, ale má pravidlá, čo s čím jesť a nejesť. Hlavný dôvod je ten, že potraviny určitej skupiny a ich rôzne kombinácie sa trávia inak.   DELENÁ STRAVA A AJURÉDA Na správne kombinovanie potravín kládla veľký … Celý článok - Delená strava = lepšie trávenie, chudnutie aj detoxikácia

Stravovanie podľa metabolických typov

Stravovanie podľa metabolických typov je jedným z najnovších výživových systémov, aj keď jeho základy vychádzajú z tradičnej čínskej, indickej, egyptskej a gréckej medicíny.   Metabolický typ, čiže ako nám metabolizujú (trávia) jednotlivé živiny (tuky, cukry a bielkoviny), určujú naše gény. Preto je metabolizmus každého z nás jedinečný. Mnoho … Celý článok - Stravovanie podľa metabolických typov

Stravovanie podľa somatotypov (typov postavy)

Dietológovia trvajú na názore, že genetický základ je tým najpresnejším ukazovateľom toho, s akou postavou môže človek počítať. Je totiž dokázané, že štíhli rodičia najčastejšie majú štíhle deti, ale platí to samozrejme aj naopak. Tvar postavy, metabolizmus, náchylnosť k určitým zdravotným problémom a k priberaniu však nesúvisí … Celý článok - Stravovanie podľa somatotypov (typov postavy)
na začiatok stránky
Sledujte nás   FACEBOOK   TWITTER
 
S