Makrobiotika a radosť z jedla

Podľa makrobiotiky je ľudské zdravie výsledkom pozitívneho myslenia, zdravého životného štýlu a vyváženej stravy. Základným princípom makrobiotiky je žiť v súlade s prírodou a pochopiť jej vplyv.

Makrobiotika a radosť z jedla

Makrobiotika je jeden z najstarších a najpreverenejších výživových systémov založený na energetických princípoch, preto sa často nazýva aj energetickou medicínou alebo energetickým stravovaním.

Slovo makrobiotika je gréckeho pôvodu, makro znamená veľký a bio život. Základným princípom makrobiotiky je žiť v súlade s prírodou, pochopiť jej rytmus a vplyv.

Makrobiotické stravovanie má podporovať naše zdravie a šťastie. Využíva prírodné zdroje energie, hlavne bielkoviny, tuky, minerálne látky z obilovín, strukoviny, zeleninu, ovocie, semená, korenie atď.

Pri dodržiavaní zásad makrobiotiky by mal byť človek vitálny, mal by mať chuť nielen k jedlu, ale aj do života, mal by pokojne a dobre spať, mať dobrú pamäť a náladu.

 

Makrobiotika ako spôsob života

Makrobiotika odporúča okrem dietetiky aj dychové cvičenia, masáže, zábaly, prehrievanie (moxovanie), bankovanie atď. Nebráni sa ani formám neinvazívnej terapie ako sú aromaterapia, muzikoterapia, kineziológia a pod. za účelom nastolenia energetickej rovnováhy v organizme. Za súčasť makrobiotického spôsobu života sa považuje aj osobnostný rozvoj, individuálna zodpovednosť a využívanie energetickej sily pozitívnych myšlienok. Makrobiotika svojim dôrazom na konzumáciu tradičných potravín z konkrétneho klimatického pásma, organicky pestovaných a prevažne rastlinného pôvodu priaznivo prispieva aj k ochrane životného prostredia.

 

Makrobiotika ako energetické stravovanie

Z historického hľadiska poznatky energetickej medicíny využívali prevažne kultúry Ďalekého východu, ale dochovali sa aj práce vedcov, lekárov a filozofov na území Európy. Už Hippokrates vo svojej Knihe o výžive zdôrazňoval: „Potrava nech je tvojim liekom“! Energetická medicína vychádza z predpokladu, že všetky entity vo vesmíre sú len formou energie. Svojou vibráciou a tvorbou energetických vzťahov tak nemôžu existovať ako oddelená sústava, ale vždy sa ich dotýka aktivita prostredia, ktoré súčasne ovplyvňujú.  

Dva póly vo svete javov sa vysvetľujú pojmami JIN (charakteristika energie stúpajúcej, expanzívnej, odstredivej, uvoľňujúcej) a JANG (charakteristika energie klesajúcej, dostredivej, sťahujúcej).

V systéme dvoch základných energií je navyše obsiahnutý i detailnejší systém, a to systém piatich energií, ktorý je vyjadrený v piatich elementoch (oheň, zem, kov, voda, drevo). Úspech makrobiotického stravovania je závislý na hodnotení potravín z hľadiska kvality enegie, ktorú obsahujú. To je aj základný rozdiel v porovnaní s inými vyživovacími systémami.  

Potraviny, ktoré majú vyváženú energiu (neutrálne potraviny), správne sa kombinujú a pripravujú, zásobujú ľudský organizmus rovnovážnou energiou a v tele nastoľujú rovnovážny stav, teda zdravie. Jin a jang sú v každej potravine zastúpené v určitom pomere. Všetko je ale nutné posudzovať vo vzťahu k niečomu, pretože charakter energie ovplyvňuje aj spôsob prípravy. Vo všeobecnosti platí, že to, čo rastie v teplom podnebí, je podľa makrobiotiky viac jin, a to, čo rastie v chlade, je viac jang. Jinové potraviny uvoľňujú, jangovej sťahujú. Charakter choroby alebo poruchy organizmu je daný práve charakterom konzumovaných potravín. Buď je to priveľké stiahnutie niektorého orgánu (jang), zapríčinené sťahujúcimi jang potravinami, alebo nadmerné uvoľnenie niektorého orgánu (jin), čo je dané uvoľňujúcimi jin potravinami alebo nápojmi.

Základným faktorom makrobiotickej výživy je správny pomer medzi jin a jang, ktorý by mal byť 5:1. 

Makrobiotika sa stále vyvíja, preto sa rozdelenie potravín na jin, jang a neutrálne má brať iba orientačne. Dokonca to, čo niektoré zdroje označujú ako jang potravinu, môžu iné zdroje uvádzať ako jin potravinu. Taktiež treba brať v úvahu, že makrobiotiku definovali japonci, ktorí sú z hľadiska historického vývoja viac prispôsobení na konzumáciu ryže ako pšenice atď. Rovnováhu medzi pomerom jin a jang nie je možné presne vypočítať. Odhad však úplne stačí, ak sa správne kombinujú nielen potraviny, ale aj ich spôsoby prípravy a individuálna konštitúcia. Napríklad muži a športovci potrebujú v porovnaní so ženami vo svojej strave viac jang energie. Rovnováhu je nutné hľadať, nie sa ju snažiť vypočítať.

Neutrálne potraviny

Za potraviny s vyváženým pomerom jin a jang sa považujú obiloviny. Pohánkaproso a pšenica majú mierne jangový charakter a ovos, jačmeň a kukurica mierne jinový charakter.

Jangové potraviny

Prevažne jangový charakter majú ryby, syry, pasty pripravené zo sóje (Shoyu, Tamara, miso), zmes gomaso a soľ. Najviac jangové sú vajcia, mäso a kravské mliečne výrobky. 

Jinové potraviny

Prevažne jinový charakter majú strukoviny, zemiaky, orechy, semená, mlieko, zelenina a ovocie. Najviac jinové potraviny sú cukor, med, alkohol, drogy a lieky.

 

Makrobiotické zásady

  • Extrémne potraviny poškodzujú, preto je vhodné vylúčiť najviac jinové a jangové potraviny a extrémne chute (potraviny príliš sladké, slané, horké alebo ostré).
  • Na sladenie používať obiné slady.
  • Neodporúča sa používať ostré korenie, údeniny, stužené pokrmové tuky, aromatické čaje, kávu, kolu, aromatické byliny, konzervačné a farbiace látky, konzervované potraviny, výrobky z bielej múky, mlieko a mliečne výrobky.
  • Ak osoba, ktorá sa makrobioticky stravuje, žije v miernom pásme, mala by sa vyhýbať tropickému a subtropickému ovociu a zelenine.
  • Jesť v kľude, všetko poriadne požuť (každé sústo min. 50 krát), pretože trávenie začína už v ústach.
  • Nemalo by sa jesť dve až tri hodiny pred spaním ani skoro ráno.
  • Medzi jedlom ani po ňom by sa nemalo piť, aby tekutiny nerozriedili žalúdočné šťavy a nenarušili tak správne trávenie.
  • Neprijímať viac energie, než človek vydá.

 

Makrobiotický tanier

V miernom klimatickom pásme so štyrmi ročnými obdobiami je optimálne rozdelenie dennej stravy dané makrobiotickým štandardným pomerom:

  • 40-50% celých obilných zŕn a výrobkov z nich
  • 5-10% strukovín (s trochou morských rias)
  • 30-35% zeleniny
  • 5% polievky
  • 5-10% ostatné (ryby, ovocie, orechy, semená, ...)

 

Makrobiotické varenie

  • Potraviny sa pripravujú predovšetkým varením (voda alebo para). Najlepšie nádoby na varenie sú keramické, prípadne smaltové, úplne nevhodný je hliník, teflón alebo železo.
  • Najlepšia je príprava na otvorenom ohni, makrobiotici nepoužívajú mikrovlnnú rúru ani elektrinu. Pri varení je potrebné chrániť minerálne látky. Používajú sa potraviny pokiaľ možno organicky vypestované.
  • Ak varíme obilie, je potrebné z povrchu vody zbierať penu. Makrobiotika neodporúča jesť veľa chleba, týždenne maximálne jeden krát. Pri príprave strukovín je potrebné pamätať na to, že sa majú namočiť cez noc a potom variť s jemným korením.
  • Mlieko sa nechá nahradiť obilným mliekom. Namiesto mliečnych výrobkov sa v makrobiotickom stravovaní uplatňujú sojové výrobky. Mäso sa neje, prípadne iba veľmi málo.

Podľa makrobiotiky je ľudské zdravie výsledkom pozitívneho myslenia, zdravého životného štýlu a vyváženej stravy.

Zdroje:
[1] makrobiotika.pokrm.sk
[2] zdravejedlo.sk/makrobiotika
[3] Image courtesy of mrsiraphol at FreeDigitalPhotos.net

Mohlo by vás zaujímať: 
Stravovanie podľa krvných skupín
Delená strava
Vegetariánstvo a jeho nové formy
Čínska dietetika
Stravovanie podľa somatotypov (typov postavy)
Stravovanie podľa metabolických typov
BIO alebo NEBIO?
Ajurvédska výživa
Ajurvéda a kombinácie potravín
Výživa, strava a základné rozdelenie potravín

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené
 
Upozornenie: Uvedené informácie majú informatívny charakter, sú pravidelne aktualizované a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií neručíme. Akékoľvek používanie nami poskytovaných informácií je na vlastnú zodpovednosť. Pred začatím terapie, detoxikácie alebo pôstu sa vždy poraďte so svojim lekárom alebo online na zdravie.sk.
 
na začiatok stránky
Sledujte nás   FACEBOOK   TWITTER
 
S