E621, Glutaman sodný
Vylepšovač chuti. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: nebezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Ano
Popis a účinky E621, Glutaman sodný
Glutaman sodný (E621) je derivátom kyseliny glutámovej a označuje sa aj skratkou MSG (angl. monosodium glutamate). Je najviac využívaným dochucovadlom v potravinárskom priemysle.
Prírodný glutaman sodný sa v ľudskom tele nachádza vo svaloch, mozgu, krvnej plazme. V mozgu funguje ako prenášač nervových vzruchov. Prírodný glutaman sodný nie je škodlivý. Môžeme ho nájsť v materskom mlieku, v mäse, v paradajkách, v syroch, v morských riasach atď.
V poslednej dobe sa často spomína piata chuť, tzv. glutamátová chuť, alebo umami, ktorou človek vníma mäsovú (bielkovinovú) chuť. Kúsky riasy Laminaria japonica (kombu), bohaté na obsah glutamátu (prírodnej formy glutamánu), používali ázijskí kuchári ako dochucovaciu prísadu do takmer všetkých jedál. Táto výrazná chuť súvisiaca s glutamanom sodným naštartovala jeho priemyselnú výrobu. A práve tento syntetický glutaman sodný, ktorý sa vyrába buď hydrolytickým štiepením rastlinných bielkovín (sója), alebo fermentáciou zemiakového / obilného škrobu alebo z melasy, je ten nebezpečný glutaman, ktorý sa pridáva sa do sojovej omáčky, zmesí korenia, instantných polievok, instatných cestovín a iných instantných zmesí. Používa sa aj na dochucovanie mäsa, predovšetkým vyprážaného, v rýchlom občerstvení a v ázijskej kuchyni.
Glutaman sodný nájdeme aj v niektorých pesticidných a fungicidných postrekoch a vo vosku na ovocie. Je prídavnou látkou aj vo farmaceutickom priemysle. Nachádza sa v mnohých voľne predajných liekoch, očkovacích látkach, vo vlasovej kozmetike (šampóny, trvalá ondulácia). Glutaman sodný (E621) tvorí aj prísadu do stravy pre psov a mačky. Vo väčšom množstve je nebezpečný a môže spôsobovať bolesti hlavy, zvracanie, nevoľnosť, dýchavičnosť, astmatické problémy, stuhlosť svalov, znecitlivenie šije, búšenie srdca, zníženie plodnosti, závrate, astmatické záchvaty, autizmus, epileptické záchvaty, dokonca aj halucinácie. Potlačuje hormóny ovplyvňujúce spaľovanie tukov, a tým vyvoláva obezitu. Niektoré štúdie poukázali na možnú súvislosť s Alzheimerovou chorobou a s cukrovkou. Pokiaľ na zozname ingrediencií figuruje inosinan aleboo guanylan sodný, je vždy prítomný aj glutaman sodný, aj keď tam nie je uvedený. Glutaman sodný (E621) môže byť maskovaný aj pod názvom „bielkovinový hydrolyzát, sójový hydrolyzát, hydrolyzované proteíny, kvasnicový extrakt, autolyzované kvasinky, želatína, kaseinan sodný alebo vápenatý.“
E621, Glutaman sodný je zaradené v kategorií zvýrazňovače chuti a vône.
Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E621, E622, E623, E624, E625
Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19

Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?

Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla

Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Najčítanejšie články
Plesňové a kvasinkové infekcieĽanovo-proteínová liečebná diéta
Delená strava
Stravovanie podľa krvných skupín
Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
Detoxikácia čreva
Psychosomatika - výpoveď duše telom
Chia semienka
Aké oleje používať
Zoznamy
Zoznam potravinových prísad "éčok"Zoznam nebezpečných "éčok"
Zoznam alternatívnych terapií